A karate rövid története

A karate-do japán eredetű harcművészet, jelentése: üres kéz útja.
Okinawa szigetéről ered, ahol a történelem során többször is betiltották a fegyverviselést. Amikor a XX. Század első felében a karate technikákat rendszerbe foglalták, négy karatestílust különböztettek meg: shito-ryu, goju-ryu, wado-ryu és shotokan.
Karatestílusunk a shito-ryu Soke Teruo Hayashi mester által tanított ágazata, a Hayashi-ha Shito Ryu.
Stílusunk Magyarországon 1984 óta létezik, miután Shihan Kurdi Gábor, akkori shotokanos mester felvette a kapcsolatot Hanshi Julius Thiryvel, aki 56-os kivándorlóból lett Hayashi mester hű tanítványa, később az Egyesült Államok Karate Szövetségének elnöke. Mind a mai napig ő vizsgáztatja a magyar fekete öveseket.

International Hayashi-ha Shito Ryu Federation

A Nemzetközi Hayashi-ha Shito-ryu Karate-do Szövetség küldetése, hogy megőrizze, népszerűsítse és példázza Soke Teruo Hayashi klasszikus karate-do filozófiáját és tanításait. Soke ("nagymester") Teruo Hayashi, a Hayashi-ha Shito-Ryu Karate alapítója a modern karate-do egyik legkiemelkedőbb alakja volt. Élete során számos okinawai és japán karate stílust tanult és adaptált. Karate-do rendszerét világszerte tanulmányozták, minden kontinensen lettek ágazatai. Beépítette a hagyományos okinawai fegyverművészet rendszerét is, amely Kenshin-ryu Kobudo néven ismert. Soke Hayashi 2004-ben, 79 évesen hunyt el.
Hanshi Julius Thiry Soke Hayashi egyik legidősebb tanítványa volt, több mint 45 évig edzett vele. Hanshi Thiry egy 9. danos mester és oktató, aki rangját és státuszát közvetlenül Soke Teruo Hayashitól kapta. Soke Hayashi életében Hanshi Thiry volt felelős a Hayashi-ha karate-do fejlesztéséért és gyakorlásáért az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Kelet-Európában. 

A Nemzetközi Hayashi-ha Shito-ryu Karate-do Szövetséget 2005-ben alapította Hanshi Thiry, hogy megőrizze és tanítsa a Soke Teruo Hayashi által neki átadott Karate-do-t és Kobudót. A Szövetség egy non-profit szervezet, amely nemzeti szövetségekkel és klubokkal rendelkezik az Egyesült Államokban, Magyarországon, Romániában, Japánban és Dél-Amerikában. A Szövetség Igazgatósága a nemzeti szövetségek elnökeiből és a társaság tisztségviselőiből áll. A Szövetség állandó bizottságokat is fenntart a versenyek és oktatási szemináriumok elősegítésére.
 

Hanshi Julius Thiry

Julius Thiry Budapesten született, majd 1956-ban diszidált. Először Ausztriába, majd Németországba költözött, hogy továbbtanuljon. Kora gyermekkora óta Thiry mindig aktívan vett részt a sportokban, a tenisztől a jégkorongig. A legjobban az ökölvívásban jeleskedett, és 16 évesen bekerült a Magyar Honvédség csapatába. Érdeklődését a harcművészetek iránt Németországban szerezte meg az egyetemen egy diáktársa révén. Shotokan stílussal kezdett, melyet több évig tanult. Miután bevándorolt ​​az Egyesült Államokba, Thiry úgy döntött, hogy Japánba és Okinawába ingázva és ott élve folytatja érdeklődését a japán karate iránt. Miután a washingtoni Seattle-ben telepedett le, Thiry 1966-ban megalapította a Washington Karate Egyesületet. Tanítványok ezrei gyűjtöttek be fontos életleckéket az ő felügyelete alatt. A sportág egészében profitált nagyságából és energiájából, amikor megalapította és előmozdította az első NOB által elismert, a karate sportággal foglalkozó nemzeti kormányzó testületet az Egyesült Államokban. „Az egyik legnagyobb örömöm – mondja Thiry –, hogy szemtanúi lehetek ezeknek a csodálatos fiatal férfiaknak és nőknek, akik közösségük proaktív és hozzájáruló polgáraivá válnak."

Shihan Kurdi Gábor

Shihan Gábor Kurdi 1942-ben született Budapesten. Villamosmérnökként végzett, és ezen a területen dolgozott, miközben a 60-as és 70-es években a harcművészetek széles skáláját tanulta. Érdeklődési köre és edzései között szerepelt a judo, a ju-jitsu, a kendo és a Shotokan karate. A nyolcvanas évek elején Hayashi-ha Shito-Ryut edzésén vett részt, amikor Hanshi Thiry Budapestre érkezett az ott megrendezett világbajnokságra. Shihan Kurdi kedvesen felajánlotta a dojoját gyakorlati helynek a Thiry alatt edző amerikai csapat tagjainak. Ekkor döntött úgy, hogy tagja lesz a Thiry irányítása alatt működő Hayashi-ha Shito-Ryu szervezetnek.
  • 1973-től elsők között vett részt a Magyarországi karate alapításában és elterjesztésében
  • 8. danos Mester
  • 2005-ben kapta meg a Shihan címet
  • A Magyar Karate Szakszövetség Alelnöke
  • Az International Shito Ryu Karate Federation alelnöke
  • A Magyarországi Hayashi-ha Shito Ryu Szövetség elnöke.
Egyesületünkben Shihan Kurdi Gábornál kell vizsgázni kyu fokozatokra (színes övekre, amelyek a fekete öv előtt vannak), ő jogosult vizsgáztatni, Tőle kapják a karatékák a fokozatot.
Források:  https://www.internationalshitoryu.com/