World Karate Federation (WKF), European Karate Federation (EKF)

A karate Olimpiai Bizottság által elfogadott világszervezete és annak európai, kontinentális szervezete.

Magyar Karate Szakszövetség

A Szakszövetség Magyarországon működő, a karate sportágban sporttevékenységet folytató sportszervezetek, mint jogi személyek tevékenységét összehangoló, munkájukat elősegítő, a karate sportágát irányító, önkormányzati elven alapuló nyilvántartott tagsággal rendelkező kiemelkedően közhasznú szervezetként tevékenykedő sportági országos Szakszövetség. A WKF tagja.

Gastroyal Karate Sportegyesület

Elnök, vezető edző: Klima Zsuzsanna 5. danos mester. Sokszoros magyar bajnok, világbajnoki ezüst (2002, Madrid, Spanyolország) és kétszeres bronzérmes (2004 Monterrey, Mexikó). Magyarország első világbajnoki éremmel rendelkező sportolója.

Tanulás – család – karate

A felsorolás nem jelent fontossági sorrendet. Arról van szó, hogy lehetőségeinkhez mérten jó kapcsolat tartására, ápolására törekszünk a szülőkkel és az iskolával. Visszajelzéseket kapva - pozitív, illetve negatív tapasztalatokról tanulásban és viselkedésben - igyekszünk a szülőkkel és az iskolával együttműködve helyes irányba terelni tanítványainkat.

Nemek aránya

Mint mindenben, a karatéban is megvannak az előnyei és a kihívásai annak, ha valaki például magas vagy alacsony, erősebb vagy inkább gyorsabb, rúgni vagy ütni szeret jobban, vagy éppen lány vagy fiú. Egyesületünkben hasonló arányban edzenek lányok és fiúk, a karate egyáltalán nem „fiús sport”. Egyik kiemelkedő erénye a karate sportágnak többek között, hogy mindenki meg tudja találni benne a számára fontos és élvezetes kihívást, célt ezért is nemre tekintet nélkül gyakorolható.

Edzések látogatása

Kezdőként, jellemzően az első két évben heti két edzés, azt követően heti három edzés szükséges a célzott tudásanyag elsajátításához. Aki a későbbiekben a versenyzés mellett dönt, annak több edzésen kell részt vennie. 

Lehetőség van igény esetén több edzésre is járni:) Erről az edzőkkel szükséges egyeztetni

Versenyzés – nem versenyzés

Egyesületünkben nem kötelező a versenyzés, hanem egy lehetőség, egy potenciális állomás. A karate gyakorlása teljes lehet versenyzés nélkül is.

Törekszünk azonban arra, hogy akik néhány év karate gyakorlást követően a versenyzés mellett döntenek, azok számára a lehető legjobb felkészülést biztosítsuk.

Mi a karate?

A karate-do Okinawa szigetén kialakult harcművészet. Jelentése: „üres kéz útja”. Technikai repertoárja széles, különféle ütések, csapások, rúgások, közelharc technikák jellemzik, lehet egyénileg, párban és csoportban is gyakorolni. A karate több mint egy „verekedős sport”, gyakorlása során kiemelt szerepet kap a mozgáskoordináció és a jellem fejlesztése, a harmónia megtalálása testünkkel, személyiségünkkel és környezetünkkel. 

Mit tegyek, ha a gyerek nem akar edzésre menni?

Bizonyára gyermekünknek is lesznek „egyszer fenn, egyszer lenn” napjai. Fontos, hogy a szülők az első edzéstől fogva segítsenek abban, hogy a tréningeket a gyermek életének szerves részévé tegyék. Tudnivaló, hogy csak az edzések állandó látogatása eredményez fejlődést!

Mikor lesz valaki feketeöves?

Heti két-három edzéssel nyolc-tíz év alatt. A karatésok övvizsgákon keresztül haladnak előre a ranglétrán. (Gyerekeknél létezik egy-egy övön belül csíkvizsga is.) A vizsgák nem csupán a fizikai képességektől vagy az ügyességtől függenek, hanem a tréningek látogatottságától a szellemi érettségig sok dolog számít.

Teljes erőből ütjük, rúgjuk egymást?

Nem. Nálunk a technikák pontosságán van a hangsúly, amelyeket, úgymond, kontrollálunk. Vagyis a fejhez legfeljebb hozzáérni szabad, testre pedig félerősen dolgozunk. Igyekszünk vigyázni mind a magunk, mind a többiek testi épségére.

Milyen felszerelés kell az edzésekhez?

Az első két hónapban kiderül, hogy a kezdeti lelkesedést követően kialszik tűz, vagy egy határozott döntés körvonalazódik a karatékává válást illetően. Eddig érdemes egy laza, könnyű melegítőalsóban és egy pólóban edzeni (cipő nem kell, mezítláb edzünk, de papucs szükséges). Később (2 hónap múlva) karateruha, még később különböző védőfelszerelések beszerzése válik majd szükségessé, melyek kedvezményes beszerzésében segítünk. Kezdőknek edzői engedéllyel lehet karate ruhát viselniük.

Meg lehet-e nézni az edzéseket?

Igen, és ki is lehet próbálni. Mindkettőt egyszer-kétszer.  Gyerekek esetében tapasztalataink szerint jobb, ha szülők nem ülnek bent minden edzésen. Néha azonban kifejezetten jót tesz, ezért kb. kéthavonta mindenhol tartunk ún.: nyílt edzéseket, melyek alkalmával kifejezetten örülünk annak, ha akár az egész család eljön.